TBMM’de Şubat Ayı: Gençlik Konuları Bilgi Notu
Bu bilgi notu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yayınlanmış tutanaklarından derlenen bilgilere dayanarak, TBMM’de Şubat ayında gençlikle ilgili öne çıkanları, konuşmaları ve önemli verileri özetlemektedir. Şubat ayında mecliste TÜBİTAK ilgili düzenlemeler içeren bir kanun görüşülmüştür. Bu kanun üzerinden gençliğe hem iktidar hem de muhalefet milletvekilleri tarafından değinilmiştir. Ayrıca 13 Şubat günü Muğla Milletvekili Metin Ergun ve 20 milletvekili tarafından, gençlerin tarım sektöründen uzaklaşmasının sebeplerinin araştırılarak tarımsal nüfusun gençleştirilmesi için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla verilmiş olan Meclis araştırması önergesi görüşülmüştür. Bu doğrultuda çiftçi gençlerin kırsaldaki sorunları Şubat ayında TBMM’de gündeme gelmiştir.
Öne Çıkan Temalar
Genç çiftçilerin sorunları ve kırsaldan büyükşehirlere göç: Gençlerin tarımdan uzaklaştığı, geçimini sağlayamaz hale geldiği mecliste 6 kere gündeme gelmiştir. Bir AKP milletvekili de eleştirilere cevaben çiftçi gençlere gerekli desteklerin verildiğini söylemiştir. Bunun yanı sıra gençlerin kırsaldaki eğitim, altyapı vb. yetersizlikleri sebebiyle büyükşehirlere göç etmek zorunda kaldığı Şubat ayı boyunca mecliste 5 kez konuşulmuştur. Parti bazlı olarak ;
- CHP 4 kere,
- DEM Partisi 3 kere,
- Saadet Partisi 2 kere,
- AKP 2 kere,
- İYİ Parti 1 kere dile getirmiştir.
TÜBİTAK ve gençlerin gelişimine verilen önem: TÜBİTAK ile ilgili kanunun mecliste görüşülmesiyle gençlere verilen özellikle teknoloji alanındaki destekler 4 kere meclis gündemine gelmiştir. Bu destek konuşmalarına cevaben muhalefet milletvekilleri de 3 kez bu alandaki yetersizliklere değinmişlerdir. Parti bazlı olarak;
- CHP 3 kere
- MHP 3 kere
- AKP 1 kere dile getirmiştir.
Şubat ayında mecliste CHP milletvekili Aysu Bankoğlu ve AKP milletvekili Özlem Zengin arasında genç yaşta milletvekili olabilme hakkı üzerinden bir tartışma yaşanmıştır. 29 yaşında vekil olduğunu söyleyen Bankoğlu’na Özlem Zengin , bu hak için Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmesi gerektiğini söylemiştir ve taraflar arasında bir tartışma yaşanmıştır.
Bunların yanı sıra TBMM’de 2 kere depremin gençler üzerindeki etkisi ( 1 İYİ parti, 1 DEVA), 6 kere de genç teğmenlerin ihracı ( 4 CHP, 1 İYİ Parti, 1 AKP) konuşulmuştur. Mecliste her ay konuşulan atama ve mülakatlardaki liyakatsizlik de 7 kere milletvekilleri tarafından gündeme getirilmiştir ( 2 CHP, 1 AKP, 1 DEM Parti, 1 DEVA Partisi, 1 MHP, 1 İYİ Parti).
Önemli Veriler
Gençlik konuları, Şubat ayı süresince TBMM’de 57 kez gündeme gelmiştir. Parti bazında 23 kere CHP, 7 kere Saadet Partisi, 7 kere İYİ Parti, 6 kere AKP ve 5 kere MHP konuşmuştur. 4’er kere de DEM Parti ve DEVA Partisi vekilleri gençlik sorunlarına değinmiştir.
TBMM’de Şubat ayı boyunca gençlik konusunda en fazla konuşma yapan milletvekilleri 3’er konuşma ile İYİ Parti’den Mehmet Mustafa Gürban ve Saadet Partisi’nden Necmettin Çalışkan olmuştur.
Sonuç
Genç çiftçilerin sorunları ve TUBİTAK sayesinde gençlere verilen destekler, Şubat ayında TBMM’de iki ana gençlik konusu olmuştur. Bunun yanı sıra genç temsiline dair bir tartışma yaşanırken her ay olduğu gibi liyakatsiz atamalar ve mülakatlara vekiller yine değinmiştir. Arayüz Kampanyası olarak gençleri ve genç temsilini etkileyen adımları ilerideki çalışmalarımızda daha detaylı inceleyeceğiz.