STRATEJİ (EYLÜL 2023- AĞUSTOS 2024)
2020’den bugüne gençlerin haklarının tanınması, özne olma halinin kabulü ve demokratik katılımı için çeşitli faaliyetler yürüttük. Odak grup çalışmaları ile gençlerin sorunlarını dinledik ve raporladık, siyaset ve gençler arasında temas alanları yarattık, gençlerin taleplerinin ve sorunlarının duyulması için medya kampanyaları yürüttük, etkili/ilgili gençlik politikaları ürettik ve lobi faaliyetleri yürüttük, gençlerin ulusal mecliste temsilini artırmak için genç vekil adayları, STÖ temsilcileri, akademisyenler ve genç basın mensupları ile deneyim aktarımı toplantıları gerçekleştirdik. Arayüz Kampanyası tüm bu faaliyetleri yürütürken 2023 Genel Seçimleri gerçekleşti ve 27. Dönemde 18-30 yaş aralığında genç vekil olan TBMM’de bu sayı 28. Dönemde 5’e düştü. Genel seçim döneminde gençlikten oy almak adına vaatler dağıtan siyasi partiler ve aktörleri gençlik ile alakalı ifadelerinde samimiyetsiz olduklarını gösterdiler.
Arayüz Kampanyası için faaliyet ve projelerle dolu geçen fakat genel seçimlerde genç temsil açısından büyük bir hayal kırıklığı ile sonuçlanan bu yıl bizi mücadelemize küstürmedi. Aksine misyonumuzda ne kadar haklı olduğumuzun ve gençlerin daha çok söz hakkı edinmesi gerektiğinin bir kanıtı oldu. Bu doğrultuda önümüzdeki yılı ve faaliyetlerimizi planlarken güncellenmiş hedefler ve projelerle devam ediyoruz. Gençlerin farklılıklarıyla varlık gösterebildiği, özne olabildiği ve güçlendiği; özgür, adil, demokratik ve erişilebilir bir siyaset hayaliyle çalışmaya devam ediyoruz.
Stratejik Hedefler ve Faaliyetler
Gençlerin genel, yerel ve sivil siyasete katılımının arttığı bir Türkiye için önümüzdeki dönem yürüteceğimiz ana projemiz “Yerel Yönetimlerde Genç Katılımı Artırma Programı”mız. Yaklaşık 17 milyona yakın gencin yaşadığı ülkemizde gençlerin talep ve ihtiyaçlarının karşılanması, demokratik katılımın yaygınlaşması ve ortak yaşam bilincinin gelişmesi demokrasinin sağlanması açısından çok önemli. Bu doğrultuda farklı arka planlardan gelen çok sesli gençliğin yerel yönetimlerde temsili katılımın temel adımlarından biri olarak öne çıkmakta. Yoksulluk, işsizlik, enflasyon, güvencesizlik ve güvensizlik ile yaşayan gençlerin doğrudan katılım sağlayabileceği ve en hızlı etki edebileceği kurumlardan biri yerel belediye meclisleri. Bu doğrultuda gençlerin sorunlarını duyurabilmesi, muhatap bulabilmesi, temel haklarından olan katılım haklarını kullanabilmeleri ve devamında çözüm mekanizmalarına dahil olabilmeleri için belediye meclis üyesi olmak isteyen gençleri desteklediğimiz bir program başlatıyoruz. Programa katılan gençlerin uzmanlar ile bilgi alışverişi yapacağı, network imkanları bulacağı, kampanya yürütme desteği alabileceği bu program sonunda süreçteki deneyimlerin aktarılması adına bir dizi odak grup görüşmesi ve “Türkiye’de Yerelde Genç Temsil: Engeller ve Deneyimler” araştırma raporu da hazırlanacak. Katılım geniş ölçekte ele alındığında ise bir gencin yaşadığı bölgede yerel yönetime katılım araçlarını tespit etmek ve bu araçların yaygınlaşmasını sağlamak adına bir pilot proje başlatıyoruz. 2024 yılında seçili belediyelerle pilot çalışmasını yapacağımız projede “Kapsayıcı Belediye Karnesi” ile yerel yönetimleri gençlik katılımı bağlamında inceleyerek olası katılım araçlarını raporlayacak ve belediyelerin daha kapsayıcı ve katılımcı yöntemler geliştirmeleri için yine o bölgelerden gençlerle öneriler ve politikalar geliştireceğiz. Bunun yanı sıra sanılanın aksine gençliğin tek tip bir gençlikten ibaret olmadığının bilincinde olarak Türkiye’de gençliğin bir haritasını çıkaracağız. Yapacağımız anket çalışması ve odak grup görüşmeleri ile Türkiye’de yaşayan ekonomik, sosyal, sınıfsal, etnik, kültürel, siyasal ve diğer etiketlerle ayrışan farklı gençlik gruplarını dinleyecek, sorunlarını ve deneyimlerini aktaracağız. “Türkiye Gençliğinin Haritalanması” projesi ile amacımız farklı kaygıları, sorunları, talepleri, arka planları ve yaşamları olan gençliğin daha iyi anlaşılması ve kurumların etkili/ilgili politikalar üretmesi için veri/kanıt temelli bilgi sunulması.
Sivil topluma katılımın ve siyasal katılımın artması için atılması gerek adımlardan birisi de gençlerin demokratik bilincinin artması. 2022 yılında yapmaya başladığımız “Mesele Gençlik” toplantıların önümüzdeki dönemde yerel katılım çerçevesinde devam edeceğiz. Bu toplantılarda siyasi aktörler ve gençleri bir araya getirerek güvenli ve tarafsız bir alan içerisinde özgür bir tartışma ortamı yaratıyoruz. Gençlerin sorunlarını dile getirmesine ve sorularına yanıt aramasına alan açıyoruz. Kurumların ve mekanizmaların her zaman kolay takip edilebilir ve şeffaf olmadığını, bireyler için katılım yöntemlerinin bilinmediğini göz önünde bulundurarak “Yerelde Katılım Araçları” bilgi notu ile gençler için katılımın araçları ve yöntemlerini erişilebilir ve şeffaf kılmayı hedefliyoruz. Mevcut durumda yerel temsilin bir tablosunu çizmek adına “Yerelde Genç Temsil” istatistik raporunu hazırlayacağız. Tüm Türkiye’de il ve ilçe belediyelerini inceleyerek 2018 seçimlerinin istatistikleri çıkardığımız bu rapor ile aslında nüfusa oranla temsilde ne kadar yetersiz kalındığını gözler önüne sermiş olacağız.
Tamamı gençlerden oluşan bir ekip olarak akranlarımızın yaşadığı tüm kaygıları ve sorunları yaşıyoruz. Hayatımızda söz hakkı sahibi olamama duygusuyla birey olmaya ve demokrasiye ihtiyacımızı çalışarak ve daha çok gencin demokrasiyi talep etmesini sağlayarak giderebileceğimizi biliyoruz. Geleceği yaşayacaklar olarak aslında bugün de söz hakkımızı bir arada olarak, ortak istek ve ihtiyaçlarımızı dillendirerek, haklarımıza ve özgürlüklerimize sahip çıkarak elde edebiliriz.
Özgür, adil, demokratik bir geleceğe!
Arayüz Kampanyası